joi, 16 iunie 2016

Copilăria și unghiuțele!

Rosul unghiilor este un obicei destul de des întâlnit la copii și în cele mai multe cazuri apare în jurul vârstei de 5 ani, deși e posibil să apară la o vârstă mai fragilă 2-3 ani.
Copii sunt mari imitatori iar obiceiul poate fi împrumutat de la un frate mai mare sau chiar de la colegii de grădiniță.
Cauzele care duc la apariția acestui obicei sunt multiple: dacă părinții au avut obiceiul de a-și roade unghiile în copilărie , este foarte posbil ca și copii lor să o facă.
Rosul unghiilor poate fi și o modalitate de eliberare a tensiunilor pe care copilul le acumulează.
Unii copii își rod unghiile doar în anumite situații:
-urmăresc un film care îi sperie;
-au de dat un test la școală sau în alte circumstanțe similare.
În general, rosul unghiilor este perceput ca un ”obicei prost”, dar de cele mai multe ori este o manifestare a unei stări de nervozitate, de tensiune și ar trebui percepută ca atare.
Este o greșeală de tactică să pedepsim astfel de manifestări și să le catalogăm drept ”obiceiuri proaste”.
Datoria părinților este de a identifica cauzele care determină această manifestare și să o îndepărteze dacă este posibil.
Întrebarea este: nu e copilăria acea vârstă idilică fără griji? Nu, nu e!
Este normal ca un copil să experimenteze anumite stări pentru că, să crești mare nu e un lucru ușor și cei mai mulți părinți, dacă privesc în urmă la propria copilărie își vor aminti de aceste tensiuni care nu e obligatoriu să fie provocate de anumite drame sau probleme familiale.
Fiind un obicei involuntar este destul de greu să îți dezveți copilul să își mai roadă unghiuțele.
De asemenea, nu este recomandat să îi ridiculizăm sau să îi pedepsim în vreun fel.
Orice abordare negativă nu va face decât să accentueze starea de anxietate.

Așadar, dragi părinți, singura modalitate de a-i ajuta pe copii să scape de acest obicei este să îi înconjurați cu multă dragoste și să le oferiti sentimentul de siguranță, acestea fiind cele mai bune remedii.
Roxana-Nail Stilist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu